Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Расте интересът към отглеждането на шафран

Снимка: БГНЕС

Расте интересът към отглеждането у нас на най-скъпата подправка - шафран. Засетите площи тази година надхвърлят 6500 дка, като най-много са те в областите Силистра, Шумен и Русе.

Повече от 1 тон е произведеното количество тази година, съобщи Хасан Тахиров - председател на Българската асоциация на производителите на шафран.

Иран продължава да е лидер в производството на тази култура, но с помощта на държавата до няколко години България може да заеме челното място, категоричен е Тахиров.

България е все още нов играч на международния пазар на шафран. Затова стоката се предлага на много ниска цена - 10 лв. за грам или 10 000 лева за килограм.

В бъдеще цената ще е много по-висока, защото българският шафран е един от най-качествените на световно ниво, коментира Тахиров. Той съобщи, че се водят разговори с политици изоставените земи да се използват за сеитба на тази култура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44