Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Кипър започва разследване на случая „Олимпик”

Снимка: архив

И парламентът на Кипър се захваща с разследване на случая „Олимпик”. Заради фалита на компанията депутатите ще направят преглед на целия застрахователен сектор в страната.

Последствията от срива на „Олимпик” и ефектът от него върху кипърските клиенти на застрахователната компания бяха обсъдени на заседание на комисия в кипърския парламент. Основният въпрос, който бе поставен, е дали активите, средствата, акционерите и платежоспособността на дружеството са били навреме одитирани. Според представеното становище от Застрахователния надзор всички необходими стъпки, предвидени от закона, са били предприети и в крайна сметка е трябвало да бъде отнет лицензът на компанията, за да не се увеличават щетите. 

Заради случилото се с „Олимпик” депутатите искат да направят преглед на целия местен застрахователен пазар. Секторът е много важен, тъй като контролираните от Застрахователния надзор около 30 дружества, базирани в Кипър, имат оборот от около 930 млн. евро, което е 3-4% от БВП на страната, а активите им са на стойност от близо 4 млрд. евро.

Имайки предвид как „Олимпик” остави 200 000 свои клиенти в България без застраховки, кипърските депутати обсъждаха също така как евентуални фалити на застрахователни компании на острова ще засегнат притежателите на полици. Тези проблеми ще бъдат поставени на следващи заседания с участието на представители на Застрахователния надзор, финансовия омбудсман, Службата за защита на потребителите. Целта е да се проучи дали застрахованите получават адекватна информация по отношение на техните договори, как функционират дружествата, когато трябва да плащат обезщетения, дали има прозрачност и ясни правила по отношение на тези плащания.

Съдебното дело по иска за обявяване в ликвидация на „Олимпик” започна вчера в Никозия, следващото съдебно заседание е на 17 октомври.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44