Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско-китайски план за развитието на Далечния изток беше подписан от Владимир Путин и Си Дзинпин

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Привличане на китайски инвестиции в Русия за сметка на достъп до природни ресурси, преференции и премахване на съществуващите бариери, включително инфраструктурни. Така накратко може да бъде описана новата руско-китайска програма за развитие на Далечния изток до 2024 г. Тя беше подписана след двустранните преговори по време на Източния икономически форум във Владивосток с участието на Владимир Путин и Си Дзинпин.

За осъществяването на програмата от руска страна ще отговоря Министерството за развитие на Далечния изток, а от китайска – Министерството на търговията.

Новата програма съществено се различава от предишната, която беше подписана през 2009-а и чието действие изтече тази година. Тя предвиждаше развитие на Далечния изток, Източен Сибир и Североизточен Китай в рамките на общ макрорайон. Прекалено амбициозна и трудно приложима на практика цел. В резултат повечето набелязани проекти се провалиха.

Експертите оценяват новата програма като по-скромна и по-ясна. Документът описва подробно преференциите за китайски инвеститори в Далечния изток. Руснаците разчитат да привлекат високотехнологични компании от Китай на остров „Русский“ в Японско море.

Набелязани са 32 проекта на обща стойност 4,2 млрд. долара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44