Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата чества Кръстовден

| обновено на 14.09.18 в 08:17

Българската православна църква чества един от дванайсетте големи християнски празника - Въздвижение на Светия кръст Господен. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост, а богомолците се покланят пред Светия кръст, който се изнася в средата на храмовете. 

Според църковното предание майката на император Константин Велики, света Елена, се отправила към Светите места в Палестина, за да потърси гроба на Спасителя. Намерени били пещерата на Гроба Господен, както и трите кръста. Чрез докосване с един от тях възкръснал наскоро починал човек, с което се разбрало кой от тях е Христовият кръст. Частица от него Елена изпратила на сина си в Константинопол.

След време над пещерата на Гроба Господен бил построен храм, който съществува и до днес. Той е осветен на 14-и септември 335 година. За да може събралата се хилядна тълпа да види Светия кръст, епископът го повдигнал над главите на поклонниците. От там произлиза и името на празника.  - Въздвижение на Светия кръст.

Кръстовден е един от четирите дни в годината, в който се извършва поклонение на Кръста Господен. В храмовете и в домовете на миряните се прави водосвет за благословение, а в народните вярвания празникът се свързва с началото на есенния сезон, с време за сеитба на зимните култури и гроздобера.

Във Враца на празничния ден митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве и успех през новата учебна година. Поканени са всички ученици, учители и директори на училищата в града. Молебенът ще започне в 11.00 часа в храм "Свети Константин и Елена" след Празничната литургия за Кръстовден. По традиция големият християнски празник на Възвишението на Честния и Живототворящ Кръст Господен във Враца се отбелязва в този храм, посветен на светците - царе, свързани с историята му.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44