Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Здравко Попов: Европа не може да бъде световен лидер, но трябва да остане на масата

Снимка: БГНЕС

Визията за Европа като глобален лидер трудно ще се сбъдне, но общата й управа трябва да се постарае да запази комуникация с останалите световни сили. Това заяви в предаването "Събота 150" по "Хоризонт" експерта по европейски въпроси професор Здравко Попов.

Попов коментира призивите на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който тази седмица изнесе последната си годишна реч за състоянието на Европейския съюз. Едно от посланията на Юнкер беше, че е жизненоважно общото европейско управление да се приближи до самите граждани.

"Всичко това звучи доста клиширано. От друга страна това е сериозен въпрос. Повторението на клишето показва, че има нещо нерешено в този европейски проект – запазване на многообразието и съществуване на център за единни решения и общи политики едновременно. Това е нерешен проблем и ЕС се намира в разкрачено положение", смята проф. Попов, според когото Брюксел е раздвоен между търсенето на общи решения и зачитането на националните политики.

"Европейският проект се намира в нехомогенно състояние. За няколко години политически сили със силен националистически дизайн получиха сериозен подем и мобилизираха много хора, до степен, в която европейския проект е поставен под въпрос във вида, в който беше заложен да се осъществи – федерална форма на живот за европейците", смята експертът.

Според Попов в последните няколко века има непрекъсната борба между понятията "европеизъм" и "национализъм", която показва вътрешното противоречие в европейския живот. Неслучайно Жан-Клод Юнкер припомни какво се случи през 1913 и 1914 година, изтъкна проф. Попов:

"1913 всички живеят мирно и спокойно и никой не може да каже, че след няколко месеца Европа ще бъде въвлечена в една ужасна война."

Той допълни, че може да се говори както за два вида национализъм, екстремен и просветен, така и за същите два вида европеизъм. Екстремният е свързан с налагане на един хоризонтален единен принцип против интересите на националните държави и е ясно изразен във външната политика на страни като Германия и Франция. Има и умерен, просветен европеизъм, който разбира, че и двете идентичности на европееца трябва да се запазят, смята проф. Здравко Попов:

"Да мога да кажа аз съм поляк и аз съм европеец", даде пример той.

Попов коментира и друг момент от речта на Юнкер: че е нужно Европа да бъде независим глобален играч. Европа трябва да осъзнае мястото си в глобален свят, който е по-динамичен от нея, смята Здравко Попов.

"Тя живее в своята модерност и си мисли, че светът се върти около нея. В много отношения глобалният свят притежава повече ресурси, извън Европа, които я поставят в затруднено положение да бъде глобален актьор и важен фактор на международната сцена", заяви той.

"Имало е доста дълъг период от време, който е дал самочувствие на това поведение, но е хубаво да се гледа реалистично. Това, което се случва в САЩ, Китай и много други точки, не дава основание този апел да се сбъдне. Европа трябва да се подготви за много конкуренция в света и да направи такива промени, че ако не стане световен лидер, то поне да не отпадне от масата за взимане на решения", смята експертът по европейски въпроси.

Цялото интервю на Георги Марков с професор Здравко Попов чуйте в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44