Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Косовският въпрос ще остане нерешен поне още 10 години, но македонският може да бъде разплетен още този месец

Обобщение на изтичащата седмица в цитати от изявления на балкански и европейски лидери

| обновено на 15.09.18 в 11:13
Снимка: БГНЕС
Искаме ли споразумение с албанците или да продължи  агонията, с която губим всичко,“ запита риторично президентът на Сърбия Александър Вучич в неделя пред хиляди свои сънародници в северната част на Косовска Митровица.
И, сочейки свиването на местното сръбско население в последните десетилетия, добави: „Решение не се задава на хоризонта, но се моля на Бог да стигнем до такова в следващите десет или двайсет години. Всичко друго би означавало край за нашето съществуване в Косово и Метохия.

Германският канцлер Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини посетиха Скопие с едно и също послание към македонските гласоподаватели - да участват в консултативния референдум на 30 септември за името „Република Северна Македония“, договорено с Гърция.

Залогът, според формулировката на Меркел от 8 септември:

Вие сте поканени за членство в НАТО, имате перспективата да се присъедините към Европейския съюз. Все още предстои много работа, но предпоставката, разбира се, е успешен референдум на 30 септември. Няма да се намесвам в решението на вашите граждани, но мога да кажа от моя собствен опит, че исторически възможности не възникват всеки ден, а само веднъж на поколение и именно така историческа възможност е 30 септември.

Залогът според македонския премиер Зоран Заев (от речта му пред Европарламента в Страсбург на 13 септември):

Референдумът от 30 септември е много повече от референдум за Преспанския договор. Това е референдум за бъдещето. Това е референдум за нашата втора независимост!

И отговорът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ от устата на партийния лидер Християн Мицкоски, след разговора му с Могерини в четвъртък:

Бих искал да помоля всички вас, гражданите на Република Македония, да запазите достойнството си. Послушайте сърцето и разума си и на 30 септември постъпете така, както постъпвате в живота си.

Тези и още цитати от седмицата можете да чуете с повече контекст в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44