Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Дановски: Кампанията преди референдума в Македония е едностранна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кампанията преди референдумът в Македония за промяна на името на страната до този момент се води едностранно от проправителствените сили. Това заяви в предаването „Събота 150“ македонският журналист Александър Дановски.

„Опозицията не участва. По-малките партии и неправителствени организации, които искат бойкот на референдума, са се съсредоточили в социалните мрежи и там работят доста успешно“, заяви Дановски, който е главен редактор на изданието „МКД“.

Вотът, на който македонците трябва да отговорят на въпроса: „Подкрепяте ли членството на страната в ЕС и НАТО чрез ратифициране на договора с Гърция“ е насрочен за 30 септември.

Според Дановски, както личи и от самия въпрос, правителството се опитва по всякакъв начин да отклони вниманието от преките последици за обикновения човек от евентуалната промяна на името на страната на Северна Македония, каквато е договорката с Гърция. 

Много малко македонци са против членство в ЕС и НАТО, но и мнозинството от тях не одобряват договора с Гърция, смята Дановски.

Журналистът заяви още, че преди допитването обществото в западната ни съседка е разделено и на етнически принцип: 90 процента от албанците подкрепят смяната на името, докато при македонците този дял е между 30 и 40 процента.

Цялото интервю с Александър Дановски можете да чуете в прикачения файл



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44