Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключи антиправителствен протест в София

| обновено на 16.09.18 в 17:16
7
Протестът пред парламента в София под мотото „Оставка, съд и смяна на системата”.
Снимка: БГНЕС

Приключи протестът пред сградата на Народното събрание. Участниците в него ще се съберат отново утре в 12 часа на същото място. Хората обясниха, че освен протест пред парламента, утре ще има и шествие до Министерски съвет. Трафикът в центъра на столицата се осъществява нормално. Засиленото полицейско присъствие остава.

Трябва да се спомене, че антиправителственият протест пред парламента блокира за няколко часа днес следобед движението по булевард „Цар Освободител“ в София. Протестът под наслов „Оставка, съд и смяна на системата“ бе организиран в социалните мрежи.

Движението по булеварда бе възстановено малко през 17 часа, след като демонстрантите взеха решение да се изтеглят в зона, която да не пречи на трафика.

Полицейското присъствие в центъра на столицата остава засилено.

Освен към управляващите, гневът на протестиращите е насочен и към медиите, които според тях са „продажни“. Телевизионни екипи бяха изблъскани от протестиращите зад полицейския кордон.

Между протестиращите и сградата на Народното събрание имаше плътен кордон от полицаи. Протестираха няколкостотин души, но постепенно редиците им оредяха.

Те настояват за оставка на правителството и промяна на модела на управление и предлагат страната да се управлява по швейцарския модел - с референдуми.

Протестната акция беше обявена в социалните мрежи като протест на българите от страната и чужбина.

„90 процента от българският народ живее под прага на бедността, в това число и аз. Пенсионерка съм и съвсем нормално е да се възмущавам от сегашното управление и да искам промяна“, каза една демонстрантка.

„Искам като всеки българин нещата да се променят. Нещата не са добре в момента“, заяви протестиращ мъж. „Даваме сигнал на всички хора, които искат да се промени нещо, да са тук, а не в къщи“, добави друг.

„За свободата се воюва. Който иска свобода, да дойде тука“, каза трети демонстрант.

По-рано през деня с викове „Оставка“ и под лозунга „Не на партийните мафии, корупция и концесии“ пред паметника на Цар Освободител пред Народното събрание се събраха стотици.

Речите започнаха още преди официално обявения старт на протеста от 12,00 часа. Той е с предварително обявена продължителност до 22,00 часа тази вечер.

Протестът бе подкрепен от над 34 000 български граждани, живеещи в чужбина, обединени от фейсбук групата „Против геноцида на Борисов и всички досегашни управляващи мафии“.

Една от водещите фигури на акцията е Емил Русанов - издател на „Будилник“ в Лондон, който обясни някои от исканията: „Пряко да се избират всички хора, които ще участват в администрацията на тази държава, както и да могат да се отзовават също, защото както си ги избрал, така и би трябвало да можеш да ги отзовеш“.

Планират се протести между 12 и 22 часа, които да продължат няколко дни, включително пред български посолства в чужбина.

За утре организаторите на демонстрациите готвят поход от парламента до Министерския съвет, а в сряда - протест и пред централата на ЕК в Брюксел. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44