Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 13 града на страната отбелязват Деня в памет на загиналите мотористи

Снимка: БГНЕС

В 13 града на страната беше отбелязан Денят в памет на загиналите мотористи, включително в Пловдив, Русе и Бургас.

В Пловдив рокерите мирно преминаха по централните улици, охранявани от КАТ.

„Призивът ни е към нас да бъдем по-толерантни на пътя както към шофьорите на коли, на камиони, на рейсове и дори самите пешеходци. Да спрем войната по пътищата“, заяви участник в шествието.

„Да почетем загиналите приятели и да апелираме за по-толерантно движение на пътя“, каза друг.

„От клуба имам доста приятели, които са загинали“, сподели трети, а четвърти добави: „Малко повече да ни пазят. От държавата - повече съдействие“.

„В белия свят има втора стоп-лента, която е пред светофарите специално за мотористите“, препоръча друг участник в шествието, а негов колега посочи: „В Пловдив има много дупки, пропадане на предна гума на мотора. Призивът ни е ако може да се оправят пътищата“.

В Русе десетки членове на всички мото клубове се събраха в катедралния храм „Св. Троица“, където бе отслужена панихида. Всички те коментираха, че агресията по пътищата създава ситуации, в които се плаща най-високата цена - човешки живот.

Сред хората, дошли на панихидата, бе Мира Колева, съпруга на загиналия преди четири години Ивайло Андреев. Тогава той стана жертва на ситуация, в която в насрещното движение се изпреварваха два турски ТИР-а.

В Бургас стотици мотористи се включиха почетна обиколка на града, която се провежда за трета поредна година в рамките на кампанията „Ние сме хора, не донори“.

Мероприятията започнаха още вчера, когато мотористите направиха курбан, а отец Радослав прочете молитви в памет на загиналите при пътно-транспортни произшествия  „братя на вятъра“.

Мотористите настояват за повече отговорност от страна на всички участници в движението и за ремонт на основните пътища в страната, тъй като лошото състояние на асфалта е една от предпоставките за произшествия.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44