Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24 души са загинали в бурята Флорънс, която връхлетя югоизточното крайбрежие на Съединените щати

Снимка: ЕПА/БГНЕС

24 души са загинали в бурята Флорънс, която връхлетя югоизточното крайбрежие на Съединените щати. Поройните дъждове, предизвикани от бедствието, се изместват от щатите Южна и Северна Каролина и Вирджиния на североизток към Ню Ингланд.

Бедственото положение в засегнатите райони остава, а над 25 милиона души все още са застрашени от наводнения, предава кореспондентът ни Надя Маринова:

Въпреки, че най-силните дъждове се изместват на север, щатите Северна и Южна Каролина все още не са вън от опасност. Реките ще продължат да повишават нивото си и в следващите поне два дни, а бедственото положение в наводнените градове ще се запази и дори може да се усложни, твърдят властите. Очаква се голяма част от реките да надминат всички предишни рекорди след огромното количество дъжд, което се изсипа в тези райони.

Бурята отстъпва по малко, но не и наводненията. Жертвите на стихията достигнаха 24. Департаментът по обществена безопасност в Северна Каролина съобщи, че са настъпили още четири смъртни случая в окръзите Кливланд, Колумбия, Онсуло и Скотланд. Осемнадесет от инцидентите са били в Северна Каролина.

Две къщи са разрушени от предполагаемо торнадо, възникнало като последствие от бурята. Говорителят на окръг Уейн Джоел Джили заяви, че торнадото се е появило в понеделник близо до Пийквил. Няма пострадали от него, но мощните ветрове са причинили материални щети.

Властите са открили тялото на дете на 1 година, влачено от водите на Флорънс в окръг Юнион. От офиса на местния шериф твърдят, че майка и детето ѝ са тръгнали да посетят роднини, но колата им излязла от пътя и се забила в паднали дървета. Жената е успяла да освободи 1-годишния Кайдън заедно със столчето му и да го извади от катастрофиралия автомобил, но не успяла да го удържи и водите го отнесли.

Междувременно работници от верига за бързо хранене започнаха да доставят поръчки дори в райони, засегнати от Флорънс по всевъзможни начини. Около 150 служители на веригата са се присъединили към екипите за спешна помощ, за да осигурят храна за нуждаещите се.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44