Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят за правата на потребителите на среща с финансовите министри на Дания и Естония заради „Данске банк“

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по правосъдието и правата на потребителите Вера Йоурова заяви, че ще се срещне с министрите на финансите на Дания и Естония на 2-ри октомври, за да обсъди подозренията за пране на пари през естонския клон на „Данске банк“:

"Искам да разбера по-добре къде са основните грешки - дали предимно в липсата на достатъчно внимание от страна на банката или на надзорните органи. Разбира се, този случай привлича голяма част от вниманието ми, защото отговарям и за борбата срещу пране на пари. А това в момента е най-големият скандал в Европа, много неприятен урок, който показва необходимостта да бъдем по-бдителни и предпазливи, когато проверяваме транзакциите отвън".

Йоурова уточни, че ще помоли за съдействие европейските банкови власти, ако се окаже, че причината за скандала е в надзорните органи.

Изпълнителният директор на "Данске банк" Томас Борген се оттегли от поста си заради преминалите през естонския клон на банката подозрителни близо 200 млрд. евро между 2007 г. и 2015 г. Те са осъществени от клиенти от Русия, Азербайджан, Украйна и други бивши съветски републики.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44