Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Стара Загора ученик и баща му нападнаха учителка, случаят се проверява от полицията

Възпитателката Весела Тодорова от училище "Отец Паисий" село Калояновец
Снимка: Радио Стара Загора

Инцидент в основното училище в село Калояновец разследва полицията, тече и проверка на Регионалното управление на образованието в Стара Загора. Възпитателката Весела Тодорова от училището твърди, че вчера около обед е блъскана и удряна от второкласник и неговия баща в класната стая пред свидетели. Директорът на учебното заведение и бащата отричат. 

Според потърпевшата Весела Тодорова инцидентът е станал вчера около обед. Тя е възпитател на сборна група от първи и втори клас и има над 20 години трудов стажа в образованието. Отива да вземе второкласниците от тяхната учителка и колежката и разказва, че малкият Андрей е изключително нервен, защото предния ден тя не го е пуснала да пие вода. По нейните думи е възможно да не е чула детето и наистина в общия хор от гласове, то да е настоявало за това. Прибирайки се в класната стая, при нея и децата нахлуват бащата и майката на ученика и започват словесни атаки, блъскане, при което тя получава удари от родителите и от второкласника:

"Бащата ме удари, започна да ме заплашва, че щял да ме убие, да ме обеси и да ме изгори. След това и ученикът ме удари".

Свидели на случката стават учениците и хора от персонала на училището. Весела Тодорова разказва, че сигнал е подаден на тел. 112  и в училището пристига полицай, който е снел показания. Бащата на ученика е подал оплакване до директора на училището, в което Тодорова твърди, че я обвиняват в размахването на нож пред учениците. Жалбата ѝ е била прочетена от директора на учебното заведение Христо Белчев, но той е отказал да ѝ покаже текста. Документът не беше показан и пред журналистите:

"Аз не го допуснах да влиза вътре. После ми се извинява за неговата агресия".

Версията на директора Христо Белчев е съвсем различна. Той е срещнал на коридора плачещия второкласник Андрей, които не е успял да му обясни нищо, но в двора, пред вратата на училището, е имало словесен сблъсък между бащата на детето и възпитателката. Белчев категорично отрече в сградата да са влизали външни лица и не е бил свидетел на побой над неговата подчинена, нито е видял тя да удря детето. Нож не е открит у възпитателката.

Бащата на детето Антон Минков съобщи, че не е удрял Весела Тодорова, но не крие, че е бил афектиран и се е стигнало до размяна на реплики:

"Не съм ударил никого. Просто ѝ казах, че няма право да бие детето ми, имахме малък спор с нея, но ще си го разрешим". 

На място рано сутринта днес в училището беше началникът на РУО Татяна Димитрова, която заяви, че нейното ведомство също извършва проверка. В училището в момента тече нормален учебен процес, ще бъдат проведени родителски срещи, за да се успокоят и родителите, и за да бъдат запознати със случая. Ако следствените органи докажат нередности в училището, ще има предписания за тяхното отстраняване, заяви още Димитрова. Днес предстои тя да се срещне и с възпитателката Весела Тодорова, която във вчерашния ден е била освободена от работа по нейно желание. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44