Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екатерина Захариева е в Монреал за среща на жените министри на външните работи

| обновено на 21.09.18 в 07:49
Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът Екатерина Захариева e в Монреал, за участие в първата официална Среща на жените - министри на външните работи.

Форматът е под патронажа на първия дипломат на Канада Кристия Фрийланд и на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността.

За срещата са поканени всички 28 жени – министри на външните работи от Азия, Америка, Африка, Европа и Океания.

„Канада и ЕС вярват, че среща на жените външни министри, посветена на ключови външнополитически теми и парещи предизвикателства, ще изпрати по цял свят силен сигнал за лидерските умения на жените и ще открои още веднъж колко е важно във всички нива на вземане на решения да участват жени“, се казва в поканата до министър Захариева, подписана от Кристия Фрийланд и Федерика Могерини.

След края на форума българският първи дипломат ще участва в отбелязването на 110-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България, което ще събере българската общност в Монреал, в храма „Свети Иван Рилски“. В страната живеят постоянно около 75 000 български граждани. След премахването от канадска страна на 1 декември 2017 г. на визовите ограничения за краткосрочно пребиваване, се отбелязва ръст в пътуванията на българи до северноамериканската страна. За първите шест месеца на 2018 г. 6,9% повече българи са пътували до Канада в сравнение със същия период на 2017 г., а 19,9 на сто повече канадци са посетили страната ни.

През 2017 г. стокообменът се равнява на 115,6 млн. щатски долара, което е с 7,2 на сто повече от предходната година. Предварителните данни за първата половина на 2018 г. сочат ръст с 42,3% в стокообмена, като през периода износът ни за Канада нараства с 41,5 процента на годишна база.

От Канада министър Захариева ще отпътува за САЩ, където ще се включи в състава на водената от премиера Бойко Борисов българска делегация за 73-тата редовна сесия на Общото събрание на ООН. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44