Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заплахата за заразяване на ягоди се разпространи и в Нова Зеландия

Снимка: БГНЕС

След Австралия, заплахата за заразяване на ягоди се разпространи и в Нова Зеландия, след като игли бяха открити в кутии с плодове в супермаркет в Окланд.

Веригата супермаркети съобщи, че вече е прекратила вноса и продажбата на австралийски ягоди. В Австралия се съобщава за над 100 случаи на игли, открити в плодове. За повечето се смята, че са дело на имитатори или опит за шега. Ягодите в Окланд, които са доставени от щата Западна Австралия, са били продавани във веригата магазини в цялата страна през миналата седмица. В изявлението на компанията се казва, че клиентите могат да върнат всяка марка от ягоди, които имат вкъщи, за да бъдат спокойни и могат да разчитат на пълно възстановяване на средствата. Засега няма съобщения за причинени наранявания или болести в Нова Зеландия, но компанията съветва клиентите да срязват добре австралийските ягоди преди да ги консумират. Австралийското правителство миналата седмица въведе нови по-строги наказания в отговор на заплахата от заразяване на храни - от 10 на 15 години затвор. Има и награда от 72 хиляди американски долара за всеки, който може да предостави информация. Производителите от своя страна претърпяха големи загуби, тъй като трябваше да изхвърлят тонове плодове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44