Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Вестниците акцентират на новината, съобщена в предаването "Неделя 150" по „Хоризонт“, че Красимир Влахов е кандидатурата на управляващите за конституционен съдия. Бившият заместник-председател на Върховния касационен съд ще бъде издигнат след изслушване в парламента, информира пред БНР Цветан Цветанов от ГЕРБ.

„24 часа“ пита: "Кой става конституционен съдия - червеният Стоилов или Влахов, напуснал заради Лозан Панов?". Красимир Влахов влезе в спор със съдия номер 1 заради кадруване и през 2017 година напусна поста си. За другия кандидат - Янаки Стоилов, изданието информира, че той е предложен лично от Корнелия Нинова на червените депутати. Стоилов е бил депутат 7 мандата, а в момента се е посветил на преподаване в Софийския университет.

Вестникът  напомня, че  президентът все още не е обявил своя кандидат за Конституционния съд, предстои това да направят и върховните съдии.

„Телеграф“ отделя страница за посещението на министър-председателя в Ню Йорк. "Борисов се среща с Тръмп днес", гласи водещото заглавие. Премиерът оглавява българската делегация на срещата на ООН и ще се срещне с американския президент на форум за борбата с наркотиците, на който България е съдомакин. В публикацията се уточнява, че пътните, дневните и квартирни разходи, ще бъдат платени от министерствата и организациите, които изпращат делегатите в Ню Йорк.

"Македония ни изпревари по бърз достъп до лекар", поставя в заглавие „24 часа“. Според последното проучване на здравните системи в Европа, Скопие се придвижва в класацията с 11 позиции, само защото въвежда електронно запазване на час при лекар. Това приложение вече действа в други балкански страни - Сърбия и Черна гора.

В сряда българското здравно министерство официално ще обяви за обсъждане двата варианта на здравноосигурителната система. Тя ще влезе в сила през 2020. Ще се избира смесен модел на осигуряване или допълнителна здравна застраховка, припомня изданието.

„Телеграф“ извежда: "10 хиляди българки избират дата за раждане с астролог“. Лекарите са принудени да се съобразяват с астропрогнози, издадени срещу 200 лева, уточнява вестникът. Всяко второ дете в България се ражда със секцио, пише още в публикацията.

Изданията акцентират и на подготвяна наредба за водата в общите части на жилищните сгради.

"Нова наредба предвижда, ако нямаш водомер, плащаш водата на блока", съобщава „Монитор“. Начисляването поравно ще става, само ако всички домакинства са изрядни. В обратния случай В и К ще начислява плащания на апартаменти без измервателни уреди.

От „Монитор“ научаваме, че "Монетата за европредстедателството на България се продава за 5 хиляди лева в сайтове за онлайн търговия". Десетолевката се продаваше на касите на БНБ срещу 66 лева, съобщава изданието. В същото време колекционери дават 3 хиляди за орден "Георги "Димитров, който е покрит със злато.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44