Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар избухна недалеч от Пиза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Край италианския град Пиза от снощи бушуват пожари. Евакуирани са гражданите на пет селища, летището на града е временно затворено. В района е обявено извънредно положение.

Равносметката до момента е, че пожарът е причинен умишлено и е изгорил 600 хектара борови и маслинови гори. Евакуирани са около 700 души, които са настанени в спортни зали и при свои близки. Летището на Пиза е временно затворено. Жертви няма, обгорели са къщи в селището Калчи. Все още се потушават пламъци на някои места. Хората са предупредени, че ще могат да се приберат по домовете си утре следобед.

Кметове и общински съветници на застрашените селища са на мнение, че пожарът е злонамерен и  прокуратурата започна разследванев тази посока.

Пожарът е избухнал в планината Сера около 22 часа местно време снощи. Силният вятър е разнесъл бързо пламъците, които по думите на пожарникарите са достигали към 30 метра. Вятърът затруднява овладяването им, но специализираните екипи и хеликоптери се борят със сериозната ситуация. По чудо незасегнат остана манастирът на Пиза край Калчи, датиращ от 14-и век.

Управителя на област Тоскана Енрико Роси обяви извънредно положение и отпусна 200,000 евро за разходите по спасителните операции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44