Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В село Кошарево отвори врати "Къща на маските"

Снимка: Facebook

Министърът на културата Боил Банов и управителят на Пернишка област Ирена Соколова откриха изградената по програмата за трансгранично сътрудничество "Къща на маските" в брезнишкото село Кошарево. Партньори по проекта са Областната администрация на Перник и община Цървени кръст в сръбския град Ниш.

Комплексът е разположен в стара къща, строена през 19 век, а през миналия век обявена за паметник на културата. Сградата е изцяло реконструирана, като е запазен автентичният й вид.

В две от залите са представени 16 сурвакарски маски и ликове, дело на местните майстори и костюми, с които маскираните мъже играят на "Сурова". В комплекса има и работилници, в които всеки посетител ще може сам да изработи маска. Те ще се ползват и от сурвакарските групи, които тук ще могат да правят своите маски, да посрещат гости и да разполагат с това място като свое, каза областният управител Ирена Соколова.

"Къщата на маските е пример за това как трябва да се опазват паметниците на културата. Обектът е реновиран така, че да дава бъдеще на целия регион, да утвърждава чувството на национална гордост и да помага за развитието на духа ни", заяви министър Банов.

На откриването присъства и кметът на община Цървени кръст Мирослав Милотинович.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44