Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нено Димов: Действащият план за управление на природен парк “Витоша“ не позволява да се подменят съоръженията

Валери Симеонов: Необходими са промени в Плана за управление на ПП "Витоша" и в Закона за горите

| обновено на 28.09.18 в 16:27
Снимка: БГНЕС
Вицепремиерът Валери Симеонов коментира, че за да се възстановят в добро техническо състояние съоръженията на Витоша, са необходими промени в Плана за управление на Природен парк "Витоша" и в Закона за горите, и „да отпаднат тези убийствени клаузи“.
Симеонов ще присъства на среща с представители на отговорните институции, за да се запознаят със състоянието и експлоатацията на лифтовите съоръжения, организирана от концесионера на ски зоната на Витоша.
Експертите на дружеството ще информират за техническото състояние и възможностите за подмяна на съоръженията с нови.

Действащият план за управление на природен парк “Витоша“ не позволява да се подменят съоръженията, посочи министър Нено Димов:

“Тази промяна трябва да се мине през съответната процедура, експерти трябва да се произнесат, след което тя трябва да разреши. Защото в момента, това не е разрешено. След подобно нещо, ако има инвестиционно намерение, се минава през всичките необходими стъпки на екологична оценка, оценка за съответствието и по-късно оценка за въздействие на околната среда“, поясни Димов. 

Най-старото съоръжение на Витоша е  лифтът на Драгалевци, който е от 1956 година, а останалите са строени до 83-та година. В период от три до пет години съоръженията могат да бъдат подменени, каза Радослав Пеев от “Витоша ски“, които ги стопанисват. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44