Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист и общини бяха наградени за свобода на информацията

БАБХ и правосъдното министерство с "антинаграда"

Наградите "Златен ключ"
Снимка: Програма Достъп до Информация

Организацията "Програма Достъп до Информация" връчи за 16-а поредна година наградите за принос в областта на свободата на информация. Гражданите са тези, които най-често се възползват от правото си на достъп до информация, следвани от бизнеса и журналисти.


Събитието цели да насърчи институциите да бъдат отчетни пред обществото, отбелязва Диана Банчева от програма "Достъп до информация". 


"Информацията е кислородът на демокрацията. Трябва както я търсим, така и да я предоставяме", заяви Банчева. 


Разследващият журналист Емилия Данкова от Севлиево беше отличена с награда "Златен ключ" за последователно използване на Закона за достъп до обществена информация. 


"Оказва се, че в Севлиево е много трудно да разберем как се харчат публичните финанси. Местните власти отказват да кажат. Не срещам разбиране. Напротив - постоянно получавам отказ и постоянно водя дела", заяви Данкова. 


Общините Белослав и Белоградчик бяха наградени за своята прозрачност. Бяха връчени и традиционните "антинагради", които се присъждат за нарушаване на правата на гражданите. Сред такива институции са Агенцията по безопасност на храните, Административен съд-Варна и Министерството на правосъдието.   



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44