Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово събиране на пластмасови капачки в над 100 пункта в страната

Пластмасови капачки
Снимка: Радио Шумен

Масово събиране на пластмасови капачки се провежда за трети път в страната. Срещу предадената за рециклиране пластмаса, организаторите на кампанията „Капачки за бъдеще“ получат средства, с които закупуват кувьози за малките общински болници. 


Капачки ще се събират днес успоредно в градовете София, Пловдив, Плевен и Велико Търново. Сборният пункт в столицата е пред централния вход на стадион „Васил Левски“, където доброволците ще предават своите капачки между 8:30 и 13:30 ч. 


Организаторите на кампанията Мартина Йорданова и Лазар Радков припомнят, че повечето кувьози в общинските болници в страната са амортизирани, понякога дори и повредени, а старата техника уврежда здравето на недоносените бебета.


„Само който не е посещавал малка общинска болница не знае всъщност колко плачевно е състоянието на техниката в много от тях“, заяви Радков.

Йорданова изтъкна, че „всяко трето дете, което е било в кувьоз, поради стара и амортизирана техника получава увреждане на очите“.

Редакцията на радио „София“ предава капачки за трети път.  За по-малко от пет месеца, журналистите от БНР са събрали около шестдесет килограма, разказа водещата Петя Заргунлиева:

„Почти всички събират капачки и вкъщи и доста често пристигат на работа с чанти, пълни с капачки. Подавайте ръка на човек, който има нужда. Не ви коства нищо.“

Между 8:30 и 13:30 часа на малкия паркинг пред Централния вход на стадион Васил Левски столичани ще могат да предадат своите капачки. Сборни пунктове се организират и в градовете Пловдив, Плевен и Велико Търново. В страната има повече от 100 пункта, разположени в 53 населени места, където доброволците ще могат да предават своите капачки и през следващата седмица, но след предварителна уговорка, за да бъде осигурен превоз. 

Контакти за връзка са достъпни във фейсбук на страницата на кампанията "Капачки за бъдеще". Тя  ще продължи и през следващата година. Не е късно да започнете да събирате пластмасови капачки от днес, които ще може да предадете за рециклиране през пролетта. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44