Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой наблюдатели са регистрирани за утрешния референдум в Република Македония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

2694 са македонските граждани, които трябва да упражнят днес правото си на глас в разкритите зад граница места за гласуване. Те са в 33 дипломатически представителства на Македония в чужбина.

Най-голям е броят на регистрираните за участие македонци, живеещи в Швейцария - 321 души, а най-малък в Унгария.

Резултатите от вота на диаспората, на болните и на лишените от свобода няма да бъдат обявени преди края на утрешния ден на консултативния референдум.

Гласуването в Македония утре започва в 7 часа местно време и ще бъде проследено от рекорден брой наблюдатели. Над 11 хиляди са те само от Македония, 493 са представителите на международните организации.

Допитването се смята за тест за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната. Резултатът от него ще зададе и посоката, в която ще продължат усилията за решаването на спора, воден от Атина и Скопие.

Първа стъпка в тази посока се направи през юни с подписването на договора между двете страни. С него те приемат, че името за вътрешна и външна употреба трябва да е Република Северна Македония, а официалният език - македонски.

Обобщение на Георги Марков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44