Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желязната църква „Свети Стефан“ в Истанбул отбелязва 120-ата си годишнина

4
Откриването на учебната година на българското неделно училище в Истанбул съвпадна с честването на 120-годишнината на българската, желязна църква „Свети Стефан“.
Снимка: Мариян Карагьозов

Единствената православна, българска, желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул отбелязва своята 120-а годишнина. По случай юбилея беше проведена международна научна конференция и тържествено беше открита учебната година на българското неделно училище.

В научния форум участваха учени от СУ „Св. Климент Охридски“ и Института за балканистика на БАН, Христо Копано от общността на цариградските българи, турски архитекти и изследователи, включително г-жа Фикрие Булунмаз - ръководител на последната мащабна реставрация на храма. Два от изнесените доклади бяха посветени на фигурите на спомоществувателя Стефан Богороди, дарил парцела, върху който е изграден храмът, и българския духовен водач Екзарх Йосиф.

Доц. Благовеста Иванова от Висшето строително училище „Любен Каравелов“, която е автор на книга за църквата, изтъкна стремежа навремето на българската държава да ангажира при изграждането ѝ някои от най-известните тогава архитекти и инженери. Стойността на Желязната църква е била 1 млн. златни франка.

Д-р Боряна Бужашка от УНИБИТ обясни: „Първостроителите на църквата още тогава, при първите решения, които са вземали за създаването на българската църковна община са си задавали въпроса какъв трябва да бъде статутът на българската църква - екзархийска, на цариградските българи или да бъде всенародна, българска църква. В голямата си част делегатите, които са присъствали, се обединяват около чл. 98 на екзархийския устав, който казва „изгражда се българска народна църква в Цариград“.

Утре старозагорският митрополит Киприан ще отслужи тържествена литургия в уникалния храм, а след това в двора на „Св. Стефан“ ще бъде открит бюст-паметник на Стефан Богороди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44