Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отриха бюст на Стефан Богороди в двора на храма „Свети Стефан“ в Истанбул

Бюст-паметникът на възрожденския деец Стефан Богороди краси двора на храма в Истанбул.
Снимка: Мариян Карагьозов

Старозагорският митрополит Киприан отслужи тържествена литургия по случай 120-годишнината на църквата „Свети Стефан“ в Истанбул. След службата в двора на уникалния храм беше открит бюст-паметник на възрожденския деец Стефан Богороди.

Паметникът е издигнат по идея и със средства на църковното настоятелство на храма „Свети Стефан“ и отдава почит към живота и делата на Стефан Богороди, дарил парцела, върху който е разположена Желязната църква, както и своя дом, използван за духовните и просветни нужди на цариградските българи.

В откриването на бюст-паметника участваха председателят на комисията по култура и медии към Народното събрание Вежди Рашидов, българският посланик в Турция Надежда Нейнски, генералният консул в Истанбул Ангел Ангелов, председателят на българската фондация в града край Босфора Васил Лязе и други.

Отбелязването на годишнината на църквата, която в началото на януари беше отворена за посетители след 7-годишна реставрация, започна вчера с българо-турска научна конференция, посветена на значението на институцията в българската и историята на Истанбул.

Пред БНР историкът д-р Боряна Бужашка разказа повече за усилията на България по отношение на уникалния храм:

„Документите, които се съхраняван в министерството на външните работи показват, че българската държава винаги е поставяла пред турските правителства през годините въпроса за статута на църквата „Свети Стефан“. И винаги държавната позиция е била, че тази църква трябва да бъде възстановена като собственост на българската държава. Мисля, че това ще бъде справедливо. Това няма да наруши добрите отношения между Република Турция и Република България – напротив, ще бъде един от многото мостове, които имаме между двете държави“.

Тържествено беше открита и новата учебна година на неделното училище „Св. Св. Кирил и Методий“ към българската Екзархия. Директорът на училището разказа, че с всяка година интересът към образованието на български език нараства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44