Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атина определи резултатите от референдума в Македония за "противоречиви"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министерство на външните работи в Атина определи резултатите като „противоречиви“, въпреки че референдумът в Македония няма задължителен характер, сподели за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" кореспондентът на БНР в Солун Катя Пеева. Слабата активност показва скептицизъм, отбелязва министърът на външните работи Никос Кодзиас, но заяви, че Гърция остава свързана със споразумението от Преспа. В Гърция се отбелязва, че резултатите от референдума не са краят на договора от Преспа. Ципрас и Заев вече се споразумяха да се продължи политиката за европейска Македония.

Може би най-доволен от провала на референдума е гръцкият министър на отбраната – лидер на малката партия на националистите „Независими гърци“ Панос Каменос, които са категорично против всички аспекти на договора.

Консерваторите от „Нова демокрация“, които реално спряха влизането на Македония в НАТО през 2008 година като упражниха вето, отново обещават да направят всичко възможно за анулиране на договора. Позицията им е решаваща, защото се очаква, според социологическите проучвания, партията да състави самостоятелно правителство след следващите избори догодина.

Социалистите в страната също заявиха, че Ципрас и Заев са получили отговор както от гърците, така и от македонците. Темата за вота в Скопие е водеща новина в гръцките медии.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44