Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът в Добрич отмени забраната на кмета за провеждането на протест пред сградата на Общината

Снимка: Ани Петрова, БНР

Административният съд в Добрич е отменил забрана на кмета за провеждането на мирен протест на гражданин пред сградата на Общината. В решението си съдът е записал, че упражняването на правото на протест е политическо право и е основно за функционирането на демократичната система. 

Димитър Петков от Добрич е получил забрана от кмета на общината Йордан Йорданов да протестира с мотива, че скандира и така нарушава обществения ред. Недоволството на Петков е продиктувано от изграждането, според него, на незаконни постройки по ул. „Полковник Дрангов“, като още в началото той заяви, че протестът му ще прерасне в гладна стачка срещу действията на главния архитект в община Добрич, ако исканията му не бъдат удовлетворени.

Административният съд посочва в отмяната на забраната за протест, че не са представени доказателства за констатирани от органите на реда нередности или данни за оплаквания от граждани и осъжда Общината да заплати сумата от 10 лева държавна такса за производството по делото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44