Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналист изчезна след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният саудитски журналист и критик на властите в страната Джамал Хашоги е изчезнал вчера, след посещение в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул. Той е влязъл в сградата за попълване на документи и след това не се е появил отново, твърдят негови близки.

Годеницата на журналиста заяви, че миналата седмица той е отишъл в дипломатическото представителство за попълване на документи, но е получил обаждане да се върне вчера за довършване на процедурата. Хашоги е влязъл на територията на консулството около 13 часа и не се е появил отново отвън, където тя го е чакала, в 17 часа, когато е краят на работното време на мисията. Служител е заявил пред нея, че Джамал Хашоги е напуснал сградата.

Полицията в Истанбул е била уведомена. Говорители на турското и на саудитското външно министерство не са отговорили на запитванията на вестника за местонахождението на журналиста, пише "Вашингтон поуст".

Саудитска правозащитна организация съобщи в "Туитър", че Хашоги е пристигнал в кралството, след като е бил отвлечен в Истанбул.

Джамал Хашоги е бивш главен редактор на телевизионния канал "Ал-Араби" и автор във вестник "Ал-Уатан", колумнист на "Вашингтон поуст". Той беше и медиен съветник на бившия саудитски посланик в Съединените щати принц Турки ал-Файсал.

Това не е първият случай, при който критици на властите в Рияд изчезват. Принц Султан бин Турки беше отвлечен през 2016 г. и оттогава е в неизвестност. В следващите две години три принцеси, известни като критици на сегашната власт, също изчезнаха безследно.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44