Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия подозира САЩ, че разработват биооръжия в Грузия

Руското министерство на отбраната подозира Съединените щати в разработването на биологични оръжия на територията на Грузия под прикритието на научно-изследователска дейност. Това съобщи на брифинг във ведомството началникът на войските за радиационна, химическа и биологична защита генерал-майор Игор Кирилов.

Анализът се основава на публично изнесените наскоро данни от бившия грузински министър на държавната сигурност Игор Гиоргадзе, съобщи ген- Кирилов пред чуждестранни кореспонденти и военни аташета, представяйки анализ на военно-биологичната дейност на Съединените щати в Грузия.

На пресконференция в Москва Гиоргадзе каза, че се е обърнал към американския президент Доналд Тръмп с молба да разследва дейността на Центъра за обществено здравеопазване „Ричард Лугар“ край столицата Тбилиси.

Руските военни твърдят, че във финансирания изцяло от САЩ център се разработват опасни биологични оръжия, а американските служители там са защитени с дипломатически имунитет.

Ген. Кирилов даде пример с използването върху грузински граждани на препарат на фирмата „Гилеад Сайънсъи“, чийто основен акционер е бившият американски министър на отбраната Доналд Ръмсферлд. През декември 2015г. препаратът е предизвикал смъртта на 24 души. Клиничните изследвания обаче продължили в нарушение на международните норми, което е довело до още 49 смъртни случая.

„Анализът на предоставените от Игор Гиоргадзе материали предизвиква загриженост в министерството на отбраната на Русия и свидетелства, че Съединените щати с висока степен на вероятност извършват своята дейност, заобикаляйки международните споразумения и под прикритието на защитни или други мирни изследвания продължават да увеличават военно-биологическия си потенциал“, заяви в заключение ген Игор Кирилов.

Анализът на предоставените от Игор Гиоргадзе данни продължава, съобщи говорителят на военното ведомство Игор Конашенков.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44