Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Радев: По-строгите мерки за реадмисия са от ключово значение за борбата с нелегалната миграция

Емил Радев

Позицията на ЕС е била винаги да защити правата на европейските граждани, които в момента работят и живеят в Обединеното кралство, каза в предаването "Събота 150" евродепутатът от Европейската народна партия (ЕНП) Емил Радев.

„Винаги сме поставяли като условие, че не трябва да се дискриминират европейските граждани и по време на преговорния период и след това. Така че основните права на европейските граждани ще бъдат отстоявани от Европейския съюз на всяка цена.“

Въпреки това според Радев има много подводни камъни, които отдалечават ЕС и Великобритания от постигането на споразумение. По отношение на ирландската граница Радев коментира:

„Аз съм оптимист, че трябва да се намери решение за ирландската граница, защото това е особено важен и чувствителен проблем. Виждаме и нагласите в двете части на Ирландия – процесите за обединяване на Ирландия ще получат подкрепа на близо 56% от ирландците, а само 35% ще застана зад позицията да остане Северна Ирландия към Обединеното кралство. Виждаме колко важно е да няма твърда граница между тези две части. Надявам се там да се получи пробив и да имаме все пак решение, което да позволи да няма твърда граница.“

Въвеждане на по-строги мерки за реадмисия на тези, които нямат право на убежище, е от ключово значение за борба с миграционната криза и нелегалната миграция, смята Емил Радев. По думите му през 2016 г. е било наредено на близо половин милион граждани на държави извън ЕС да напуснат съюза, но само 45% от тях са били върнати по родните им места. За миналата година този процент е още по-малък - 36,6 на сто:

„Този процент е прекалено малък, трябва много по-бързо да бъдат провеждани операциите по връщане. Този механизъм да стане ефикасен и също така да се сключват нови споразумения. За момента има 17 такива, в момента се преговаря с още 6 държави, така че да могат наистина много бързо и ефективно тези, които нямат право на убежище и са влезли на територията на ЕС, да бъдат връщани обратно в държавите по произход или транзит.“

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44