Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Археолози проучват царска резиденция близо до границата с Гърция

Археолози започнаха проучвания на царска резиденция близо до границата с Гърция. Тя се намира край кирковското село Бенковски и е на възраст над 2000 години. Теренните проучвания показват, че в обекта има дворец, светилище и царски некропол. 

Открита е над 500-метрова крепостна стена от дялани камъни. Зад нея има некропол с най-малко пет царски погребения. Разкрити са и няколко големи сгради и кръгъл олтар, което кара археолозите да предполагат, че са попаднали на тракийска царска резиденция. Николай Овчаров, консултант на обекта, заяви:

"Имаме всички данни да предполагаме, че в тази плодородна долина около Бенковски е съществувал такъв тракийски център."

Според ръководителя на проучванията доц. Здравко Димитров задачата сега е да се изследва сградата на върха на комплекса:

"Най-вероятно ние ще открием следващите години, когато продължат проучванията, всички елементи на тракийската култура, както светилище, некропол, а също така и селище".

Експедицията ще продължи един месец, а парите за нея са от дарители от Златоград.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44