Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2/3 от родителите прилагат физически наказания според проучване на агенция "Ноема"

Снимка: Георги Корнейков, БНР


88% от родителите смятат, че шамарите са неефективно възпитателно средство, но въпреки това 2/3 от тях са го прилагали. Това сочи национално представително проучване сред възрастни и деца, проведено от агенция "Ноема". Най-често родителите използват телесни наказания по емоционални причини, каза Славянка Иванова от агенцията:

“Когато се почувстват безсилни, когато изгубят контрол, когато се срамуват от това, че са загубили контрол над поведението на детето, когато не разбират поведението на детето. Трудно е да се каже колко, тъй като отговорите на хората са доброволни, но според изследването поне 2/3 от родителите, някога са използвали телесно наказание за един случай и около 1/4 използват редовно някакви видове телесно наказание, поне веднъж седмично“, обясни Иванова. 

Изследването потвърждава, че в училище има случаи на различни видове насилие, като 41% от родителите споделят, че децата им там са били потърпевши от вербално насилие, а 22% свидетелстват за телесно наказание, а 14% за практики на игнориране. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44