Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проявите за Петковден в Брезник започват с беседа пред ученици

С беседа пред учениците от Средно училище „Васил Левски” в Брезник започват проявите, посветени на Петковден. През 2010 година с решение на местния общински съвет денят, в който църквата почита Св. Петка, е обявен за Духовен празник на Брезник. Св. Петка се смята за покровителка на града, а частица от нейните мощи се пази в едноименния храм.

По традиция седмицата, предшестваща празника, е богата на събития. Беседата, която днес ще бъде изнесена пред учениците, е посветена на живота и делото на светицата.

На 12 октомври в града ще гостува Националният земеделски музей с изложба на тема „Овцевъдството в България”. Кулминацията на тържествата е на 13 и 14 октомври, когато ще има дни на отворените врати в Общинския исторически музей. Ще се проведе нощно бдение, ще бъдат отслужени света литургия и водосвет, ще бъде раздаден и курбан.

Тъй като в църквата „Света Петка” в момента тече ремонт, богослуженията ще се състоят пред другия храм в града - „Св. Георги”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44