Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Една трета от българчетата са с наднормено тегло, показват данните на национално проучване

| обновено на 11.10.18 в 15:01
Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания БАСОРД даде пресконференция по повод на Световния ден за борба със затлъстяването, посветена на проблемите с детското затлъстяване.
Снимка: БГНЕС

Децата до четвърти клас не трябва да прекарват повече от час на ден пред компютъра или 7 часа седмично. Данните обаче сочат, че те прекарват 3-4 пъти повече време пред екрана. Това посочиха специалисти от Сдружението за проучване на затлъстяването. За да бъдат здрави, децата до 10-годишна възраст трябва да спят повече от 10 часа на ден.
     

Една трета от българчетата са с наднормено тегло, а 13% от учениците у нас са със затлъстяване, показват данните на национално проучване. Според специалистите лошите хранителни навици, формирани преди навършването на 7 години, и заседналият начин на живот са рискови фактори за десетки заболявания. Това обясни доц. Светослав Ханджиев от Сдружението за проучване на затлъстяването:

"Едно дебело дете често става пациент на клиниката по сърдечносъдови заболявания. Артериалната хипертония е много по-честа у лица, които като деца са били пълни. Захарният диабет тип II – също. Много често невъзможността на някои жени да раждат се дължи на това, че са имали наднормено тегло в детска възраст. Редица заболявания са свързани със свръхтеглото в детска възраст". 

България е на последно място от страните в ЕС по консумация на мляко. "Като чуя да се говори, че консумацията на мляко е вредна – това е престъпление. Това са фалшиви новини", каза доц. Светослав Ханджиев. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44