Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Освободеният американски пастор Андрю Брънсън вече пътува към САЩ

| обновено на 13.10.18 в 11:35
Андрю Брънсън целува знамето на САЩ на летището във ВВС базата Рамщайн, Германия, където бе посрещнат от US посланика в Берлин Ричард Гренел (вляво)
Снимка: Туитър, Ричард Гренел

Американският пастор Андрю Брънсън пристигна рано днес в Германия с военен полет от Измир, след като турски съд го освободи вчера.

Американският посланик в Берлин Ричард Гренел публикува в Туитър своя снимка заедно с пастора на летището във военновъздушната база Рамщайн.

В Германия на Брансън ще му бъде направен медицински преглед, след което се очаква още днес той да продължи пътя си към Вашингтон. По-рано президентът Доналд Тръмп заяви, че очаква пастора в Белия дом веднага щом той кацне на американска земя.

Американският телевизионен канал Ен Би Си съобщи, че Турция и САЩ са постигнали тайна сделка за освобождаването на мисионера. Анкара се е съгласила да оттегли някои обвинения срещу него в замяна на облекчаването на „икономическия натиск“ от САЩ.

Тръмп отрече подобна сделка с думите: “Имахме разговори с Турция и действахме по правилата”.

Брънсън бе задържан през октомври 2016 г. и го грозеше заплахата от 35 години затвор по обвинения в подпомагане на терористични групи и шпионаж. След това прокурорите поискаха присъда до 10 години.

Съдът в Алиага край Измир го осъди вчера на три години, един месец и 15 дни затвор. Брънсън обаче бе освободен с оглед на излежаното време в ареста и доброто му поведение по време на процеса.

Брънсън и официалните американски представители настояваха, че той е невинен по всички обвинения. „Аз съм невинен човек, обичам Исус, обичам Турция“, каза той в последната си защита пред съда.

Освобождаването на Брънсън е дипломатически триумф на Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите християни за изборите през ноември.

Това би могло да бъде от полза и за Турция, като позволи на правителството да се съсредоточи върху ескалиращата дипломатическа криза по случая Джамал Хашоги - саудитският журналист, който изчезна преди повече от седмица и се смята, че е убит в саудитско консулство в Истанбул.

Освен това Турция се надява, че САЩ ще вдигнат санкциите и това ще върне доверието в местната икономика, която се тресе от високата инфлация и растящия външен дълг.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44