Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет пастор Андрю Брънсън, който се прибра в САЩ от Турция

Пастор Андрю Брънсън и президентът Доналд Тръмп в Белия дом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп прие в Овалния кабинет пастор Андрю Брънсън, който се прибра в Съединените щати, след като беше задържан в продължение на две години в Турция. Тръмп не пропусна да благодари на турския си колега Реджеп Ердоган "за неговата помощ", като изрази надежда, че освобождаването на Брънсън ще отбележи началото на по-добри отношения между двете страни.

Само ден след освобождаването му от домашен арест в Турция, Брънсън се срещна и се помоли, заедно с Тръмп в Овалния кабинет, като благодари на президента, че "наистина се борил за християните”.

Брънсън беше лишен от свобода през октомври 2016 г. заради обвинение във връзки с терористична група, която се смята за част от неуспешния опит за преврат срещу правителството на президента Реджеп Ердоган. Турски съд в петък постанови мисионерът да бъде освободен от домашния арест, след като постанови присъда от три години затвор, които обаче той вече е излежал.

Брънсън благодари на Тръмп и на членовете на Конгреса от двата политически спектъра, които са работили за освобождаването му. В силно драматичен момент той коленичи и се помоли заедно с президента като поиска от Бог "свръхестествена мъдрост, за да изпълни всички планове, които имате за страната и за него".

В своя коментар държавният глава заяви, че е "голяма чест" да посрещне Брънсън в Белия дом и също благодари на редица законодатели и членове на кабинета за съдействието им за обезпечаване на освобождаването на пастора.

По-рано американският президент написа в Туитър, че не е имало никаква тайна договорка с Анкара, за да се стигне до благоприятната развръзка на случая, но все пак благодари на Ердоган за помощта. "Нямаше никаква сделка с Турция за освобождаването и завръщането на пастор Андрю Брънсън. Аз не сключвам сделки за заложници", написа той. "Има обаче голяма благодарност от името на Съединените щати, което ще доведе до по-добри, може би дори прекрасни отношения между двете страни”, са думите на Тръмп.

Турският президент Реджеп Ердоган, също в Туитър, написа, че съдът е взел независимо решение за освобождаване на пастора Андрю Брънсън. В съобщението си до Доналд Тръмп, Ердоган изразява очакване сътрудничеството между Турция и Съединените щати да продължи.

Същевременно, в интервю за Си Би Ес, Доналд Тръмп заплаши друг свой съюзник в Близкия изток - Саудитска Арабия, с тежки последици, ако се докаже, че Рияд стои зад изчезването на журналиста Джамал Хашоги. Тръмп обаче беше категоричен, че каквото и да покаже разследването, Вашингтон няма да разтрогне оръжейните си сделки с Рияд.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44