Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Най-малко 22 души загинаха при бомбено нападение в североизточен Афганистан

Най-малко 22 души загинаха, а повече от 30 бяха ранени при бомбено нападение в североизточен Афганистан, съобщи Франс прес. Атентатът беше извършен в град Рустак, недалеч от границата с Таджикистан. Неизвестните нападатели задействали взрив на мотоциклет сред привърженици на един от кандидатите в парламентарните избори, насрочени за 20 октомври.

Това беше поредната атака срещу участници в предизборна проява. По данни на избирателната комисия в Афганистан, противници на изборите, заклеймени като "американски заговор" от бунтовниците талибани, са убили 9 кандидати от началото на кампанията. Общият брой на жертвите от бомбените нападения са много повече. Само този месец при взривове в Нангархар и Хелманд загинаха 20 души.

Междувременно талибаните потвърдиха, че преговарят със Съединените щати за прекратяване на 17-годишната война в Афганистан. Срещата с американския пратеник за региона Залмай Халилзад се е състояла в петък в Доха. Делегатите на талибаните са заявили пред Халилзад, че "голямата пречка" за мира е присъствието на чуждестранни войски в Афганистан. Двете страни са се договорили да се срещат отново в бъдеще, заяви говорител на талибаните. От американското посолство в Кабул отказаха коментар, съобщи Франс прес.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44