Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителните екипи засилиха усилията си по издирване на оцелели след урагана "Майкъл"

Ураганът "Майкъл"
Снимка: EPA/BGNES

Продължава издирването на оцелели от урагана "Майкъл". Около 1700 души са се включили в спасителните екипи и вече са успели да проверят 25 хиляди домове във Флорида, съобщи губернаторът на щата Рик Скот. Властите твърдят, че броят на загиналите ще се окаже по-голям и вероятно ще има жертви и в други щати, засегнати от урагана.

Спасителните екипи засилиха усилията си по издирване на оцелели сред руините, останали от урагана "Майкъл". По-рано беше открито тяло и това допълнително засили издирвателните операции. Все още много населени места са без ток и вероятно ще останат така в следващите дни.

"Търсенето отнема много време", твърдят спасителите и продължават да обхождат къщите или по-скоро развалините в Южна Флорида. Повечето пътища вече са проходими, но все още има места където паднали дървета и електропроводи препречват улиците.

Около 4000 служители на Националната гвардия във Флорида са призовани да се справят с отстраняването на отломките от бурята и с издирването на бедстващи и оцелели, включително нови 500 души се присъединиха към спасителните операции в събота.

Училищата ще останат затворени за неопределено време, болниците също са спрели планираните операции и голяма част от пациентите са пренасочени към други лечебни заведения в незасегнатите райони.

"Съжалявам за хората, които са загубили домовете си. Те не разполагат с купища отделени средства, чакащи подобна катастрофа", каза губернатор Скот.

"Майкъл" е един от най-мощните урагани, които някога са удряли САЩ. Докато повечето жители успяха да се евакуират преди пристигането му, други все пак решиха да останат и да посрещнат мощта на урагана. Някои едва са успели да спасят живота си, когато домовете им са били изтръгнати от основите им, а цели квартали са били потопени от наводненията.

Президентът Доналд Тръмп обяви плановете си да посети Флорида и Джорджия в началото на следващата седмица, а преди часове подписа допълнителна федерална помощ за районите, засегнати от бурята. "Ние сме с вас!", написа той в Туитър.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44