Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света преподобна Параскева

| обновено на 14.10.18 в 18:32
Снимка: www.pravoslavieto.com

На Петковден православната църква почита паметта и делото на Света преподобна Параскева, считана за закрилник на дома и семейството.

Десетки миряни отправиха молитви към светицата, считана за закрилник на дома и семейството. Снощи в столичния храм "Света Петка" беше посрещната одеждата на светицата. Частицата от дрехата ѝ ще бъде съхранявана в специално ковчеже и остава за постоянно поклонение в старинната църква, обясни белоградчишкият епископ Поликарп: "Дреха, която е покривала светите мощи на Света Петка".

Света Параскева е наричана от нашия народ и Петка Българска, защото в превод името ѝ означава петък. Родена е в българско семейство в град Епиват в Източна Тракия. Още като млада избира да отдаде живота си в служба на Бога, разпродава цялото си имущество на бедните и заминава в дълго отшелничество в пустинята в Палестина. Връща се в родния си край след години и прекарва остатъка от живота си в манастир.

След смъртта ѝ мощите ѝ извършвали многобройни чудеса и носели изцеление за всички болести. През вековете те са съхранявани в Търново, Видин, Белград и Истанбул. Днес мощите на Света Петка почиват в катедралата в град Яш в Северна Румъния. Житието на светицата е подробно описано от патриарх Евтимий.

Празникът е наричан още Зимен Петковден и бележи края на земеделската работа и настъпването на зимата. Дните от Петковден до Димитровден се считат за "мръсни" и "нечисти". Според народните вярвания в този период са забранени шумните веселби и не бива да се шие.

Десетки миряни отправиха молитви към светицата, считана за закрилница на дома и семейството:

“Нося името на празника“, “Българска светия“, “На този ден съм се родила. Няма как да не я почитам за здраве, за благоденствие на децата и за мир и разбирателство в семейството“. 

Снощи в столичния храм "Света Петка" беше посрещната одеждата на светицата. Частица от дрехата й остава за постоянно поклонение в старинната църква, обясни Белоградчишкият епископ Поликарт: 

"Дреха, която е покривала Светите мощи на Света Петка", поясни той. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44