Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест в София срещу експериментите с животни

2
Снимка: http://www.bvu.bg/

Граждани протестираха в София срещу експериментите върху животни. Демонстрацията, организирана пред Министерския съвет, имаше за цел да привлече вниманието на широката общественост към болезнените процедури, причиняващи страдание за животните.

Пробиване на ушите и отрязване на опашките, лишаване от храна и вода, причиняване на болка с цел изучаване на нейната психология и повлияване от медикаменти. Това са само част от процедурите, извършвани върху живи животни с цел изследване на ефективността на нови лекарствени продукти, козметика, почистващи препарати и хранителни добавки. Повечето животни са убивани в края на експеримента, алармират от Българския вегански съюз:

“Животните са подложени на изключителни мъчения, стрес. Към животните се отнасят като към някакви предмети“, “Много е варварско, много е жестоко“, “Тези същества страдат. Не става въпрос само за мишки. Става въпрос за кучета, котки. Всички те страдат в продължение на много години“,“ Това е нехуманно в 21-ви век да се провеждат опити с животни. Отделно е абсолютно неефективно“, коментираха протестиращите.

И макар опитите с животни за козметични цели да са забранени в целия Европейски съюз, според веганите все още се извършват експерименти с учебни цели. От Съюза призовават:

“Да бъдем хуманни. Трябва да спрем това нещо. Надяваме се правителството да се вслуша в нас и да криминализира опитите с животни“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44