Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Публична дискусия, посветена на предстоящите европейски избори, ще се проведе днес в София

Снимка: Ани Петрова, БНР

Бюрото на Европейския парламент в София организира публична дискусия днес. Темата е "Ще успеят ли европейските политически партии да адресират приоритетите на гражданите и техните идеи за бъдещето на Европейския съюз?".

В дискусията ще участват евродепутатите Георги Пирински и Ангел Джамбазки, а Ева Майдел и Светослав Малинов ще се включат чрез видеовръзка. Сред обсъжданите теми ще са сигурността на европейските граждани, реформите на европейските институции и новия европейски бюджет.

Началото на кампанията за изборите за ЕП е вече факт, макар и неофициално, и това нееднозначно стана ясно още през септември с речта на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер за състоянието на Европейския съюз пред Европейския парламент и последвалите изказванията на лидерите на  парламентарните групи.

Дали политическите сили ще успеят да отговорят на очакванията на гражданите преди ключовия вот за нов Европарламент в контекста на предизвикателства, каквито поставя надигащият се национализъм и тероризъм? Това ще бъде основният въпрос и пред участниците в гражданския дебат в София, като своята визия за бъдещето на европейския проект ще споделят български евродепутати от основните политически сили.

Търсенето на общоевропейски решения на проблемите с миграцията и граничния контрол и ще съответства ли новият европейски бюджет на амбициите за по-сигурна и солидарна Европа, също ще бъдат сред основните теми в дискусията.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44