Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Владимир Чуков: Твърде много неясноти има около изчезването на Хашоги

Снимка: Мария Костова

Изчезването на саудитския журналист Джемал Хашоги е една от водещите теми в световните медии. Това, което е известно, е че той влиза в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул и не излиза, поне никой не го е виждал да излиза оттам. Саудитските власти твърдят, че той е влязъл и след известно време е излязъл, но никой не го е виждал. От турска страна заявиха, че той най-вероятно вече е убит, дори твърдят, че има запис. 

“Твърде много неясноти има до този момент. Какво се е случило с този саудитски журналист. Нека да кажем, че той не е обикновен журналист. Той е бивш медиен съветник на бившия шеф на саудитското разузнаване. Това не е случайно лице“, разясни по темата проф. Владимир Чуков в предаването “12+3“. 

“Има нещо, което си остава скрито. Саудитска Арабия казва, че той е избягал, но досега няма камера, която да го докаже. И обратното - турците казват, че той е убит. Всичко това е записано чрез неговия часовник “Епъл“, който е бил синхронизиран, но не е много ясно дали е с неговия персонален телефон, или този телефон е бил даден на неговата годеница, която е била отвънка. Има нещо, което трябва да се изяснява, така че на този етап Турция и Саудитска Арабия направиха съвместен екип, който да разследва и който очевидно трябва да стигне до някакви заключения, които вероятно ще трябва да удовлетворяват и двете. Излезе и една предполагаема версия, че вероятно ще се стигне до това, че той е влязъл в консулството, получил е инфаркт и е починал, а поради неговата осанка, служителите в консулството са били уплашени, не са знаели точно какво да правят и затова са дошли тези 15 човека от саудитското разузнаване, които са почистили. Всъщност много неща има, които не са ясни“, разясни още по темата Чуков.

В коментара си той разви няколко сценария, обясняващи причините за изчезването на журналиста: 

“Има четири вероятни сценария – първият, това е класиката в жанра, не за пръв път някой от саудитския естаблишмънт изчезва, това е една традиция, която за съжаление може би е продължена, втората версия е, че е възможно някой от по-долните равнища да се опитва да направи вътрешен преврат на принца Бин Салман, третата версия е евентуално да се вбие клин между САЩ и Саудитска Арабия, което май е на път да стане и четвъртата версия, която ще има най-голям резонанс, че това е турско-катарски удар срещу Саудитска Арабия“, каза професора.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44