Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската православна църква прекратява връзките си с Вселенския патриарх

Руският патриарх Кирил
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Светият синод на Руската православна църква прекратява всякакви връзки с Вселенския патриарх. Това съобщи ръководителят на отдела за външни църковни отношения на синода, Волокаламският митрополит Иларион.

Решението беше взето на продължило няколко часа заседание на синода в беларуската столица Минск под ръководството на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Това е отговорът на Руската православна църква на действията на вселенския патриарх Вартоломей. Миналата седмица той призна независимостта на наричаната от Москва неканонична и разколническа Украинска православна църква на Киевския патриархат.

На предишното си заседание през септември в московския Даниловски манастир Синодът обяви, че прекратява да споменава името на Вселенския патриарх по време на богослуженията в руските храмове и преустановява епископските събирания и богословския диалог. Тогава беше оставена възможността за съвместни богослужения с Вселенската патриаршия, която възможност отпада с днешното решение на Руската православна църква.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44