Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Фондация "Заслушай се" призоваха за пълноценно включване на глухите хора в социалния живот

Снимка: Велина Махлебашиева

Младите хора с увреден слух искат пълноценно да участват в обществения живот и настояват за иновативни и социални услуги. Близо 100 хиляди българи са с увреден слух, 7 хиляди от тях са на възраст до 29 години. "Глухите хора могат всичко, те само не чуват", каза Ашод Дерантонян, председател на Фондация "Заслушай се".

Глухотата не е здравословен проблем, а състояние. Опитваме се да променяме нагласите към глухите хора, те могат активно да бъдат включени в социалния живот чрез ефективни социални и образователни услуги в подкрепа на глухата общност, каза още Ашод Дерантонян.

"Никой от нас не прави усилия за признаването на жестовия език като официален. Да има достатъчно жестови преводачи в училищата и университетите. Да съществува преобразуването на говор към текст. Да има услуги, свързани със субтитриране на медии, да има ефективни образователни практики в подкрепа на глухите хора", призова още Ашод.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44