Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Водеща тема за западни и турски издания е развитието на случая Джамал Хашоги. Саудитска Арабия се готви да признае, че журналистът е бил убит погрешка при разпит в истанбулското консулство, обобщава лондонския Таймс информация от източници в съвместно турско-саудитско разследване. Вестникът допълва, че подобна версия следва предположението на американския президент Доналд Тръмп, който след разговор с Крал Салман обяви, че отговорни за убийството могат да са "ренегати" от саудитските власти. Ню Йорк таймс припомня вече отхвърлени от петролната монархия информации, че Хашоги е бил убит и разчленен. Вестникът изтъква, че версията "убийство погрешка" помага на американската администрация, която отказа да отмени оръжейните си поръчки за Рияд заради случая, както и на Турция, чиято разклатена икономика ще бъде спомогната от нисколихвени заеми от Рияд. Индипендънт отбелязва, че според източник на Си Ен Ен, кралството може и да промени версията за смъртта на Хашоги.

Турски екипи влязоха в саудитското консулство 13 дни след изчезването на журналиста, пише Йени шафак за вчерашното претърсване. Ватан изтъква, че в седмиците преди да влезе в мисията в Истанбул на 2 октомври, Кашоги е посетил саудитски консулства в САЩ и Великобритания. 

Гардиън посвещава материал на починалия 65-годишен съосновател на "Майкрософт" Пол Алън. Алън е вицепрезидент на компанията и отговаря за разработването на нови продукти до 1983. Макар и по-малко известен от Бил Гейтс, с който са приятели от гимназията, Алън има важна роля за разработването на първите персонални компютри, изтъква британският вестник. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44