Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 са вече жертвите на нападението в Керч

Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов не изключва съучастници при подготовката на нападението

| обновено на 18.10.18 в 11:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Жертвите на вчерашното въоръжено нападение срещу политехническия колеж в град Керч на полуостров Крим вече са 21, съобщиха местните власти. Вече са известни имената на всички загинали. Единайсет от жертвите са непълнолетни. Седем от ранените остават в крайно тежко състояние, съобщи министърът на здравеопазването Вероника Скворцова.

44 ранени бяха приети в болници в Керч, Краснодар и Симферопол, 8 от най-тежко пострадалите се транспортират в момента с хеликоптери до лечебни заведения в Москва.

Заподозреният за масовото убийство 18-годишен студент в колежа Владислав Росляков е получил през септември разрешително за оръжие, а няколко дни преди нападението си е купил 150 патрона за пушката. Купил си е от местен магазин 12-милиметрова ловна пушка „Бекас“, с която вчера по обед откри стрелба в учебното заведение. Обучавал се е да борави с нея в стрелкови клуб в града. Интересувал се е от взривни вещества, като сам е изготвил двете самоделни бомби. Едната беше задействана в столовата на колежа, а другата беше намерена в личните вещи на младежа, след като той се самоуби. Владислав беше открит мъртъв в библиотеката на втория етаж.

Разследващите работиха на мястото на трагичния инцидент през цялата нощ. Те установяват с кого е общувал заподозреният за престъплението 18-годишен студент Владислав Росляков, какви социални мрежи е посещавал, какви книги е чел, бил ли е в конфликт със състуденти или преподаватели. Родителите му са живеели разделени. Баща му е инвалид, а майка му работи като санитарка в местния онкологичен диспансер. Предполага се, че е членувала в забранената в Русия през август миналата година секта „Свидетелите на  Йехова“. Състудентите на Владислав го описват като много затворен и необщителен.

Ръководителят на Република Крим Сергей Аксьонов изрази предположението, че Владислав е имал съучастници при подготовката на нападението. Следователите проверяват за евентуални негови връзки с две украински националистически организации – „Десен сектор“ и „Украинска национална асамблея-Украинска народна самоотбрана“.

В Крим е обявен тридневен траур в памет на жертвите. Учебните заведения работят по график, но под засилена охрана.

Подробности чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44