Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Идеята за продължаване на преходния период за Брекзит не е била обсъждана на заседанието на европейските лидери

Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕС Доналд Туск заяви, че идеята за продължаване на преходния период за Брекзит не е била обсъждана на това заседание на европейските лидери. Той обаче добави, че ако Обединеното кралство поиска това, ръководителите са готови да отговорят положително.

Туск добави, че остава в готовност да свика извънреден европейски съвет за Брекзит, след като лидерите не взеха решение да има такъв съвет през ноември.

"Нека ви припомня, че в речта си във Флоренция през септември 2017 година премиерът Мей предложи да има преходен период от около 2 години и Европейският съвет прие това единодушно и ако Обединеното кралство реши, че евентуално продължение на предходния период ще помогне  за постигането на сделка предполагам, че лидерите ще се отнесат към това положително".

"Усещането, е че сме по близо до окончателните решения по въпроса и в по-добро настроение, отколкото в Залцбург", добави Туск. От своя страна председателят на еврокомисията Жан-Клод Юнкер мотивира необходимостта от удължаване на преходния период така:

"Това не е най-добрата идея, която ни е хрумвала, но тя дава известно време, за да се изработи споразумението за бъдещите отношения по възможно най-добрият начин. Убеден съм, че под лидерството на Доналд ще намерим решение. Непостигането на споразумение ще бъде опасно не само за Великобритания, но и за нас".

На последният си брифинг британският премиер Тереза Мей каза, че не може да обещае удължаване на преходния период, но допълни, че идеята е била обсъждана и преди в Камарата на общините.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44