Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващите в Гърция са на разнопосочни мнения за положителния вот в Македония

| обновено на 20.10.18 в 15:36
Снимка: БГНЕС

В Гърция се изказват различни позиции по отношение на вота в македонския парламент.  
Гръцкото правителство приветства решението на парламента в Скопие. Премиерът Ципрас го нарече "историческо за гръцката външна политика". "Щастлив съм за решението на Скопие", заяви и бившият външен министър Кодзиас, който днес предаде поста. В редица изявления министри от правителството казаха, че договорът ще бъде ратифициран и от гръцкия парламент, вероятно очакват подкрепа от независимите депутати.
В един глас цялата опозиция потвърди днес познатата позиция - "нито един глас в подкрепа на Ципрас". Водещата опозиционна сила - консерваторите от "Нова Демокрация" очакват, че следващото правителство в Атина ще започне преговорите за името от начало.
Според депутати от комунистическата партия, "вотът в Скопие е постигнат с натиск и заплахи и договорът е срещу сигурността на Балканите".
В тази посока е и позицията на лявата партия "Реката". Нейният лидер Ставрос Теодоракис в интервю заяви, че от сега неговата парламентарна група е готова да  гласува против.
Най-яростен критик на договора от Преспа остава министърът на отбраната Панос Каменос. Като лидер на националистите от "Независими гърци" той написа в личния си профил "Затвор за негласувалите и 2 милиона евро за покорните: Срам!". Въпреки това Каменос не напуска коалицията със Сириза и остава част от правителството в Атина.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44