Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Смолян и Кърджали честват 106 години от Освобождението на Родопите

| обновено на 21.10.18 в 15:23
Родопите
Снимка: БНР, архив

Днес е кулминацията на тържествата в Смолян, посветени на 106-ата годишнина от освобождението на Родопите. Сред официалните гости на честването е председателят на парламента Цвета Караянчева.

На връх Средногорец, известен като „Родопската Шипка“, ще бъде отслужена панихида за загиналите в боевете на върха и ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника-костница.

По установена вече традиция тържествата ще продължат на новия център в областния град, пред паметника на полковник Владимир Серафимов.

Председателят на Народното събрание ще приеме в 19:30 ч. рапорта на командващия тържествената заря-проверка и ще произнесе слово по случай годишнината от освобождението на Родопите.

Кърджали също чества днес 106 години от освобождението на района от османско иго. Празникът ще започне с тържествена сесия на Общинския съвет, след което ученици и учители, водени от духовата музика и гвардейския отряд, ще дефилират по централната улица.

На тържествена сесия общинският съвет обяви за почетен гражданин на града д-р Атанас Дафовски, основател на съвременната медицина в региона.

Тържествено шествие премина по централния булевард, а пред паметника на освободителите с приветствия към жителите се обърнаха кметът Хасан Азис и председателят на народното събрание Цвета Караянчева:

“Научихме се да градим мостове, да ен оставаме затворени врати по между си. Научихме се да бъдем толерантни, да живеем заедно, затова сме и за пример. Нека Нека да живеем така, че да бъдем достойни за повдига на нашите деди“. 

Кулминацията е пред Паметника на освободителите.

Вечерта жителите на Кърджали ще се докоснат до магията на танца с Ансамбъл „Българе“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44