Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Водещите турски вестници публикуват подробности от разследването на убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги. В събота Саудитска Арабия призна, че журналистът е починал в консулството в Истанбул, след като се сбил с хора, които срещнал там.

По информация на "Миллиет" 15-членен екип от Саудитска Арабия, пристигнал в Турция, за да убеди журналиста да се върне в родината си."Хюриет" пише, че след като влязъл в сградата на консулството журналистът бил приет в кабинета на генералния консул, след което, цитирам, "започнали страхотиите".

По данни на изданието Хашоги е бил удушен с полиетиленов плик. Изданията цитират турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който заяви вчера, че във вторник ще разкрие пред всички "голата истина", свързана с убийството на журналиста.

Гръцкият вестник "Катимерини" коментира, че след гласуването в македонския парламент коалицията СИРИЗА - Независими гърци вече ходи по опънато въже, защото успешният вот в парламента в Скопие "връща топката" в полето на Атина.

Въпреки че под натиска на Ципрас миналата седмица председателят на Независими гърци Панос Каменос се ангажира да не участва в опитите за вот на недоверие на правителството в парламента, след гласуването в Македония ситуацията се променя, защото пак се връщат на дневен ред сценариите за двойно парламентарно мнозинство - едно, което да ратифицира Преспанското споразумение, и друго, което да задържи правителството на власт, но без участието на Каменос.

Решението на въпроса с Косово не е единственото условие по пътя на Сърбия към Европейския съюз, казва в интервю за белградския вестник "Новости" еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан. По думите му, в същността на процеса на разширяване са реформите в областта на върховенството на закона, основните права и доброто управление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44