Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха мъртъв бившия шеф на Бостънската мафия в затвор "Хейзълтън" в Западна Вирджиния

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известният и считан за много опасен бивш шеф на Бостънската мафия Джеймс "Уайти" Бългър е бил убит в американския затвор "Хейзълтън" в Брустън Милс, Западна Вирджиния. Бългър успява да се крие от федералните власти повече от 16 години, но е арестуван през юни 2011 г. и осъден на доживотен затвор.

Бостънският шеф на мафията, пресъздаван като образ и в различни кино сценарии, в действителност е осъден през ноември 2013 г. на цели две доживотни присъди. Обвиняван е като архитект на цялостна престъпна мрежа, която в продължение на десетилетия е извършвала различни действия, с които да тероризира града. Той поддържа мафиотската си империя благодарение на силни корупционни връзки с ФБР. В продължение на години бюрото пренебрегва данните за него и едва под натиска на общественото мнение започва да имитира издирването му. Все пак мафиотът успява да се крие в продължение на 16 години. След залавянето му федерален съд постановява “виновен” за Уайти по обвинение в 31 престъпления, включително рекет, изнудване, пране на пари, търговия с наркотици и притежание на оръжие. Съдебният състав го счита за участник в убийствата на 11 души в периода от 1973 г. до 1985 г.

С наградата от 2 млн. долара, обявена за главата му, Бългър е сред "десетте най-издирвани" престъпници от ФБР, с място точно под Осама бин Ладен. Неговата смърт в затвора бележи последната глава в живота на един от най-скандалните престъпници и бегълци в страната.

Бългър е открит безжизнен в американски затвор в Западна Вирджиния, където току-що е преместен. Властите не съобщават за причина за смъртта, но заявиха, че екипите на ФБР са уведомени и разследват случая.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44