Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Готвят се провокации с химическо оръжие в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руското министерство на отбраната предупреди за подготовката на нови провокации с химическо оръжие в Сирия. Целта е сирийското правителство да бъде обвинено в използването на отровни вещества срещу местното население, съобщи на брифинг в Москва говорителят на ведомството Игор Конашенков.

Игор Конашенков уточни, че става дума за инсценировка на нападение с хлор, подготовката за която е започнала преди няколко дни.

„Руският център за помирение на враждуващите страни разполага с информация, че на 27 октомври терористи от „Ислямската партия на Туркестан“ са превозили за целите на провокацията от селището Маарет ен Науман 20 бутилки с хлор, всяка от които с обем 10 литра. Разтоварени са в населените пунктове Кафър Небел и Ел Хуаш.“

Активисти на неправителствената организация „Белите каски“ предлагали на местни жители хранителни продукти, за да се включат в инсценировката. Подобни провокации се планирали и в други райони на Сирия, посочи Конашенков.

„Буквално вчера от жители на провинция Алепо постъпи информация, че бунтовниците подготвят поредната подобна акция. За провеждането ѝ в населените пунктове Азас, Мареа и Чобанбей пристигнали членове на организацията „Белите каски“ с професионална снимачна техника. Били доставени съдове с отровни вещества, вероятно хлор“, заяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44